Onderhoud en herstelling

Een adequaat onderhoud van jouw airconditioningssysteem zal de levensduur van de installatie aanzienlijk verlengen, het rendement en de koelcapaciteit op peil houden, en zorgen voor de gewenste koeling in huis of op kantoor. Bovendien zorgt periodiek onderhoud ervoor dat je op een energiezuinige manier koelt, wat resulteert in besparingen op je energierekening.

Laat altijd een professionele airco-expert het onderhoud uitvoeren om zeker te zijn van een goede service, het verkrijgen van de benodigde attesten, en om garantie te behouden.

Waarom is onderhoud voor je airconditioning belangrijk?

Filters raken verstopt: Een airco werkt door luchtstromen te verwerken, waarbij allerlei verontreinigingen uit de buitenlucht worden opgevangen, zoals stof, kleine zanddeeltjes, bacteriën en kleine insecten. Daarom zijn alle vaste airco's uitgerust met filters die deze ongewenste vervuiling tegenhouden. Na verloop van tijd raken deze filters echter verstopt, wat de efficiëntie vermindert. De luchtstroom vertraagt en inefficiënte filters kunnen stof en bacteriën niet langer tegenhouden. Een verminderde luchtstroom betekent ook verminderde prestaties en dus minder effectieve koeling. Het rendement van je airco is grotendeels afhankelijk van een soepele luchtstroom.

Is onderhoud van airconditioning verplicht?

Als je airco veel koelmiddel bevat (meer dan 3 kg), is regelmatig onderhoud verplicht. Deze onderhoudsbeurten worden bijgehouden in een onderhoudslogboek en genoteerd op de buitenunit. Bij controles of verzekeringsevaluaties zijn deze registraties van groot belang. Als er geen verplicht onderhoudsvoorschrift is voor je airco, is het raadzaam om de installatie om de twee jaar grondig te laten inspecteren tijdens een onderhoudsbeurt.

Periodiek onderhoud hangt af van de hoeveelheid koelmiddel de airco bevat:

 • Meer dan 3 kg koelmiddel 1x onderhoud per jaar
 • Meer dan 30 kg koelmiddel 3x onderhoud per jaar
 • Meer dan 300 kg koelmiddel 4x onderhoud per jaar

Tip: Als je airco of warmtepomp meer dan 3 kg koelmiddel bevat, ben je wettelijk verplicht om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren.

Tijdens een airco-onderhoud kunnen zowel een basisinspectie als een uitgebreide inspectie plaatsvinden. Bij de basisinspectie worden alle componenten gecontroleerd en indien nodig aangevuld of vervangen. Bij een uitgebreid onderhoud worden bepaalde onderdelen standaard vervangen, zoals koelvloeistof en filters.

Onderhoud van airconditioning omvat onder andere:

 •  Controleren of vervangen van filters
 • Controleren of vervangen van koelvloeistof
 • Controleren van de compressor
 • Controle en reiniging van ventilatoren

Is een onderhoudscontract voor je airco zinvol?

Een onderhoudscontract voor je airco is handig als je meerdere binnenunits hebt, een airco met veel koelmiddel of een airco met een hoog koelvermogen. Onderhoud dat onder een onderhoudscontract valt, is over het algemeen voordeliger dan losse onderhoudsafspraken voor je airco.

Wat kost onderhoud voor een vaste airco?

De prijs van een airco-onderhoud kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals:

 • Verplaatsingskosten
 • Wel of geen onderhoudscontract
 • Het aantal te vervangen onderdelen (koelmiddel, filters, enz.)
 • Het aantal binnenunits en buitenunits
 • Het merk van de airconditioning

Over het algemeen kun je rekenen op een kostenpost van ongeveer €150 per onderhoudsbeurt. De prijzen kunnen echter variëren, dus het is altijd raadzaam om een gepersonaliseerde offerte aan te vragen.

Kun je zelf je airconditioning onderhouden?

Het reinigen van de filters van je airco is geen ingewikkelde taak en dit kun je zelf doen. Als je dit elk seizoen doet (4 keer per jaar), zorg je ervoor dat de airco en ventilatie gedurende het hele jaar optimaal werken. Op deze manier voorkom je dat verontreinigingen zich ophopen op de filters. Hierdoor is het waarschijnlijker dat ze kunnen worden gereinigd in plaats van onmiddellijk te moeten worden vervangen.

Vraag nu jouw onderhoud aan

 Op ons kan je rekenen!